Darmowa dostawa już od 200 zł! 🚚
Herbaty cejlońskie dla Ciebie i Twoich bliskich ☕ | Zestawy herbat na prezent 🎁 | Darmowa dostawa już od 200 zł! 🚚

Język

Waluta

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sprawdź nasze bestsellery!

Degustację herbaty zdecydowanie można określić mianem sztuki. Zasadniczo polega ona na pięciu etapach.

Najpierw przystępuje się do zbadania suchych liści, następnie zaparza się je w odpowiedniej temperaturze przez odpowiedni czas (wszystko zależy od rodzaju herbaty), a potem obserwuje się zaparzony napar i ocenia jego zapach. Dopiero po wykonaniu tych kroków, przystępuje się do degustacji smaku. 

Cechy herbacianych liści są bardzo dobrym wskaźnikiem parzonego naparu. Jednym z pierwszych etapów powinno być upewnienie się, że wybrało się odpowiedni rodzaj herbaty. Liście powinny do siebie pasować, należy je zmierzyć i do siebie porównać. Pominięcie tego kroku będzie miało wpływ na jakość zaparzonej herbaty. Co więcej, przy pomocy zapachu liści można dokonać wstępnej oceny smaku naparu.

Po określeniu jakości i świeżości liści przechodzi się do procesu parzenia. Temperaturę wody dostosowuje się do rodzaju parzonej herbaty, jednak stosunek wody do liści zawsze pozostaje ten sam. Aby upewnić się, że herbata została zaparzona w odpowiedni sposób, należy poddać ocenie kolor naparu. Gdy barwa jest odpowiednia, przechodzi się do zidentyfikowania zapachu poprzez zaciąganie się aromatem zaparzonych liści. Związki aromatyczne uwalniają się bardzo szybko, dlatego degustator herbaty musi wielokrotnie i głęboko wdychać zapach liści, aby prawidłowo je zidentyfikować.

Podczas prób smakowych, degustator nie pije herbaty, lecz ją siorbie. Za sprawą siorbania herbata się napowietrza, zwiększając ilość aromatów dostających się do zmysłu węchu. W ten sposób ocenia się równocześnie smak i aromat herbaty.