Darmowa dostawa już od 200 zł! 🚚
Herbaty cejlońskie dla Ciebie i Twoich bliskich ☕ | Zestawy herbat na prezent 🎁 | Darmowa dostawa już od 200 zł! 🚚

Język

Waluta

Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

Sprawdź nasze bestsellery!

Prawdziwa herbata cejlońska - niezwykłe dziedzictwo sięgające 1867 roku.

Dzięki specjalistycznej wiedzy, technologii oraz tradycji obejmującej ponad 200 lat osiągnięć związanych z produkcją herbaty na poziomie globalnym, herbata typu Pure Ceylon stała się powszechnie znanym produktem na całym świecie. Zniewalające aromaty, szeroka gama odcieni naparów, a także wyśmienite smaki to prawdziwa uczta doznań zarówno dla młodszych, jak i dla starszych. Herbaty cejlońskie posiadają również szereg korzyści zdrowotnych.

Obecnie produkcja i sprzedaż herbaty jest głównym źródłem dochodów Sri Lanki, co czyni z niej jednego z wiodących eksporterów tej rośliny na całym świecie. Jak doszło do tego, że herbata stała się prawdziwym przełomem na wyspie? Historia sięga 1867 roku, kiedy to James Taylor – szkocki plantator – stworzył herbaciany ogród z myślą o zarobku. Od tego czasu popularność przemysłu herbacianego wzrosła. Stało się tak m.in. dzięki firmom tj. John Walker & Co. i Marshall, Sons & Co., które pomogły we wdrożeniu sprzętu do przetwarzania herbaty.

 

CZARNA HERBATA CEJLOŃSKA

Czarna herbata to najpopularniejszy wariant spośród wszystkich rodzajów herbat cejlońskich. Charakteryzuje się mocnym, wyrazistym, czasami lekko gorzkim smakiem. Wszystko zależy od rodzaju zaparzanych liści, wysokości, na której były uprawiane oraz tego, czy występują samodzielnie, czy są skomponowane z innym rodzajem herbacianych liści. W zależności od tych aspektów oraz od klasy herbaty, napar przybiera różne odcienie – od najciemniejszego (ciemnobrązowego) do najjaśniejszego (jasnopomarańczowego). Barwa herbaty odzwierciedla jej moc, aromat oraz smak.

ZIELONA HERBATA CEJLOŃSKA

Zielona herbata cejlońska charakteryzuje się drzewnym, ziemistym smakiem i aromatem, a także wyraźnie ciemniejszym odcieniem naparu w porównaniu do jej tradycyjnych odpowiedników z Chin i Japonii. Przykładem takiej herbaty jest Chunmee cechująca się bardzo jasnym kolorem naparu i orzechowym posmakiem na języku. Zielona herbata cejlońska jest bogata we flawonoidy, które pomagają w redukcji wolnych rodników w organizmie, co sprawia, że określana jest mianem eliksiru życia. Napar cieszy się szczególnym uznaniem wśród osób dbających o swoje zdrowie, chcących schudnąć lub uzyskać gładką, młodo wyglądającą skórę.

ORGANICZNA HERBATA CEJLOŃSKA

Społeczeństwo zyskuje coraz większą świadomość na temat korzyści płynących ze spożywania żywności i napojów, których składniki zostały wyhodowane w 100% ekologiczny sposób bez użycia jakichkolwiek syntetycznych nawozów, pestycydów i herbicydów. Organiczna herbata cejlońska jest produktem odpowiadającym na takie zapotrzebowanie, dzięki czemu stała się zasadniczą częścią światowego rynku herbaty. Liście organicznej herbaty ze Sri Lanki zbierane są z największą starannością i nie mają styczności z syntetycznymi stymulatorami wzrostu, co wpływa na ich wysoką jakość i wyśmienity smak.